Noc s Andersenem 80 let Záhady hlavolamu

Po více než ročním odkládání jsme v pátek 10. září 2021 prožili s dětmi v knihovně Noc s Andersenem, ačkoli tentokrát byla bez oblíbeného přespávání a celý program končil ve 22:00 hodin.

Letošním tématem bylo 80. výročí prvního vydání Záhady hlavolamu Jaroslava Foglara. Než jsme se pustili do plánovaného tvoření, každé z dětí jsme vyfotografovali s postavami Rychlých šípů, které nám zapůjčila pražská pobočka Sdružení přátel Jaroslava Foglara, z. s. (obrovský dík Menhartovi i za další cenné rady a nápady).

Hned poté, než se začalo stmívat, jsme se nadšeně vrhli na výrobu krmítek pro ptáčky, která svým tvarem připomínala klec ze slavného Foglarova hlavolamu. Ježka s plánkem jsme do něj sice ukrýt neplánovali, ale v zimě jako krmítko, v horkých dnech jako pítko a případně jako lucernička bude sloužit báječně. Po dokončení jsme všechny výtvory vybavili bateriovou svíčkou a nechali rozsvícené na schodech venku. Dalším úkolem, než se nachystala večeře, bylo najít psaníčka ukrytá v zeleni Chaberského dvora. Uvnitř byly skryté puzzle se čtyřmi různými druhy obálek oblíbených foglarovek. Balíčky všichni našli a obrázky poctivě poskládali. Tím se děti rozdělily na skupinky a každá se pak vydala hledat v regálech tu „svou“ knihu. Ačkoli knížky se po knihovně zatoulaly zcela náhodně, nakonec se všechny i bez nápovědy podařilo najít. Otázky k jejich obsahu se pak řešily za pomoci baterky, která odkryla neviditelným písmem označené správné odpovědi. A pak už přišlo na řadu ozdobení rámečků na vlastní fotografie s Rychlými šípy zhotovené zvečera. Všechny děti byly pozvány na říjnovou venkovní hru Pátračka po foglarovkách a na plánované Mistrovství Dolních Chaber ve vyjímání ježka z klece, které se uskuteční v listopadu. Kdo měl vše hotovo, mohl si hlavolam už nyní vlastnoručně vyzkoušet. A všem to šlo skvěle! Na konci byl každý účastník odměněn ještě knižním darem z nakladatelství Slovart a pamětní pohlednicí k letošnímu ročníku NSA 2021. Doufáme, že se příští ročník uskuteční v plánovaném termínu a děti se dočkají touženého přenocování. Děkuji všem malým nadšencům za zájem o letošní foglarovský rok v knihovně.